Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Junhammar på Studieförbundet Bilda i Jönköping är oroad över framtiden då bidragen minskar med cirka en tredjedel. Foto: SVT

Studieförbunden i Jönköpings län tvingas nu banta verksamheten

Publicerad

Bilda i Jönköpings län är ett av de studieförbund som drabbas hårt när regeringen nu drar ned på pengarna till studieförbunden från och med nästa år. Totalt kommer en tredjedel av statsbidraget försvinna och det innebär bland annat nedskärningar.

– Det är ett dråpslag för folkbildningen. Det är krismöten mest hela tiden nu för att se över vad vi kan göra både på kort och på lång sikt, säger Fredrik Junhammar, enhetschef på Bilda Sydöst.

Nyligen kom beskedet att regeringen i sin budget gör nedskärningar på 500 miljoner kronor årligen för studieförbunden, varav 250 miljoner försvinner redan vid årsskiftet. Fullt genomfört innebär det att en tredjedel av anslaget försvinner.

Kraftig påverkan

På Bilda i Jönköpings län ses organisationen nu över. Enligt Fredrik Junhammar kommer hela organisationen bli påverkad. Allt från det personella till verksamhetslokaler och utbud.

– Jag är förvånad över beskedet och det som oroar oss mest är att vår huvudmålgrupp inte är den kapitalstarka delen av befolkningen, säger han.

Se mer i klippet ovan

”Neddragningen överraskar”

Även studieförbundet Sensus, med verksamhet i länet, säger att de nu ser över vilken verklighet de har att förhålla sig till framöver.

– Vi behöver göra ett anpassningsarbete efter nya förutsättningar. Vi har anat oråd under en längre tid men omfattningen och långsiktigheten i neddragningen överraskar och skrämmer oss. Civilsamhället och vi som studieförbund har en viktig del i att skapa ett demokratiskt samhälle med tillit, kulturell och religiös mångfald, skriver regionchefen Birgitta Sundström i ett mail till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.