Ett fönster till bostaden krossades . Foto: Johannes Tolf/SVT

Många förhörda efter attacken mot polismans bostad i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har genomfört ett stort antal förhör efter attacken mot en polismans bostad i Jönköping i november. Utredningen är prioriterad, men ännu finns ingen misstänkt.

Det var klockan två, natten till den 11 november, som någon eller några kastade in saker i en polismans bostad i Jönköping. Något eller några av föremålen orsakade rökutveckling, men ingen brand. Tre personer fanns i lägenheten, men ingen behövde föras till sjukhus för vård. Polisen uppgav då att det inte ska ha funnits några kända hot mot polismannen.

– Utredningen är prioriterad och har goda resurser. Vi har särskilt inlånad personal som arbetar med fallet, säger Stefan Sundling, chef för Jönkpingspolisens grupp för grova brott.

På husfasaden stod det klottrat en förkortning som sedan 70- och 80-talen förekommit som en nedlåtande kommentar om poliser.

Rikspolischefen upprörd

Polismyndigheten ser allvarligt på händelsen och redan samma dag som attacken genomfördes uttalade sig rikspolischefen:

– Jag blir både upprörd och arg när jag hör att en av våra anställda utsatts för ett grovt brott i sin bostad, sade rikspolischefen Anders Thornberg då.

– Är det riktat mot hans yrkesroll är det en attack mot hela Polismyndigheten och det kommer vi aldrig acceptera, sa Anders Thonberg.

”Exceptionellt allvarligt”

Samma tankegångar var chefen för polisregion Öst inne på:

– Polisyrket är utsatt när du är i tjänst, men om det visar sig att någon har tagit sin konflikt hem till den här polisens bostad och hans familj så är det att anse som exceptionellt allvarligt, sa Ulrika Herbst, chef för polisregion Öst till SVT i samband med attacken.

Utredningen går alltså vidare med hög prioritet och stora resurser, men ännu finns ingen misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.