Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Simon Fredling beskriver i klippet att det i vissa områden i länet fortfarande bara är hälften som är vaccinerade. Foto: SVT

Trots riktade insatser – regionen har misslyckats i vissa områden

Uppdaterad
Publicerad

Trots riktade insatser av Region Jönköpings län är vaccinationsgraden i många områden i länet fortfarande låg. Det är främst människor från socioekonomiskt svagare områden som nu vårdas på iva i länet, enligt smittskyddsläkare. Och flera av de som får intensivvård är också yngre personer.

Flera restriktioner är nu tillbaka och smittspridningen ökar. Dessutom finns fall av den nya omikron-varianten. Trots tillgången på vaccin är det ändå en grupp människor i Jönköpings län som valt att inte vaccinera sig ännu.

I Jönköpings län finns kommundelar som når upp till mer än 75 procent vaccinerade av alla som bor där. Men i vissa områden är siffran så låg som 50 procent. Genom att trycka här kan du se en karta på hur många som vaccinerat sig i olika områden.

Socioekonomiskt svaga områden med många utrikesfödda är platser där lägst andel vaccinerat sig.

– En del yngre personer som man inte skulle förvänta sig skulle bli så här svårt sjuka har hamnat på iva i Jönköping. De kommer från områden som har dålig vaccinationstäckning, men ovaccinerade finns i hela vårt samhälle i olika utsträckning, säger David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare.

”Borde ha jobbat mer systematiskt”

Hade ni kunnat göra mer för att få fler  i dessa områden att vaccinera sig?

– Det hade vi säkert, vi skulle kunna ha gått ut med mer information på andra språk, men vi får komma ihåg att allt har gått ganska fort. Men hade vi jobbat mer systematiskt hade vi kunnat göra mer, absolut.

Se videoklippet ovan där smittskyddsläkaren berättar vad som ska göras för att få fler att vaccinera sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet