Många orosanmälningar från Folktandvården i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Bara mellan april och juni i år så gjordes 83 orosanmälningar inom Folktandvården i Jönköpings län. Personal utbildas hela tiden för att bli bättre på att upptäcka och våga anmäla oro för missförhållanden.

De allra flesta orosanmälningarna från Folktandvården i regionen handlar om när barn inte kommer på undersökningar, trots kallelser. Genom en orosanmälan är förhoppningen att inte bara hjälpa barnet med sin tandvård utan att också kunna upptäcka andra förhållanden i hemmet som inte fungerar bra.

– Vi fyller en viktig funktion att stötta de här barnen som annars inte får den vården som de har rätt till, säger Angelica Nilsson Andersson, som är en av verksamhetscheferna för Folktandvården i regionen.

”Kan vara obekvämt”

Kunskapen om hur och när man bör göra en orosanmälan skiljer sig åt, där de senast utbildade ofta har större kunskaper om det med sig från utbildningen.

– Det kan också vara obekvämt att göra en orosanmälan på en mindre ort där man känner familjen och inte vill stöka till det. Därför är det viktigt att vi fortsätter att satsa på utbildning till personalen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.