Högre lön är den viktigaste faktorn för att poliser ska stanna kvar i yrket, enligt undersökningen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det här kan få fler poliser att stanna kvar i yrket

Publicerad

Fyra av tio poliser i region Öst där Jönköpings län ingår, uppger i en undersökning att de aktivt planerar för ett arbetsliv utanför Polismyndigheten. Den största orsaken till det är lönen.

Det är Novus som gjort undersökningen på uppdrag av Polisförbundet. Och resultatet visar att 78 procent vill ha högre lön för att stanna kvar i yrket. Även fler poliser och bättre arbetstider är faktorer som skulle kunna få fler att stanna inom myndigheten.

– Att så många poliser funderar på att söka ett arbete utanför Polismyndigheten är allvarligt. Undersökningen är tydligt med vad som krävs för att poliskåren ska växa. Högre lön är den viktigaste faktorn för att behålla de poliser vi har i dag, säger Kerstin Sjöberg, ordförande i Polisförbundet Öst i ett pressmeddelande.

För liten bemanning

Enligt undersökningen uppger sju av tio poliser i området att deras avdelning eller enhet sällan eller aldrig har tillräcklig bemanning för att leva upp till verksamhetskraven. Åtta av tio tycker också att arbetsbelastningen är för hård.

Undersökningen har gjorts genom drygt 500 webbintervjuer med Polisförbundets medlemmar i region Öst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer