Nu får en sjuksköterska och äldreboendet kritik av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Foto: SVT arkivbild/Genrebild

Äldre som brutit lårbenet lämnades i åtta timmar på boende

Uppdaterad
Publicerad

En person på ett äldreboende i Jönköpings kommun ramlade och skadade sig. Personen blev lämnad sittandes av en sjuksköterska i åtta timmar utan att få en undersökning. Nu får både sjuksköterskan och boendet kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

Personen på äldreboendet som lämnades av en sjuksköterska sittandes med ett brutet lårben undersöktes inte till en början.

Först åtta timmar senare undersökte en annan sjuksköterska den drabbade personen. Det var då det blev känt att denna person hade brutit lårbenet och fått en stroke.

Sjuksköterska får kritik

Nu får den första sjuksköterskan som lämnade personen sittandes kritik av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Kritiken handlar om att vårdpersonal har dröjt med att reagera på att den boende inte betedde sig som vanligt, när hen inte svarade på tilltal och inte ville äta.

Enligt Ivo:s utredning ska den kritiserade sjuksköterskan haft svårt att undersöka den boende och därför lämnat personen sittandes i en fåtölj i flera timmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.