Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande Gislaved, inte tycker att de ökade statsbidragen räcker. Foto: TT

Gislaveds kommuntopp: ”Extra statsbidrag bra – men inte tillräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Trots beskedet om de ökade statsbidragen nästa år menar kommunstyrelsens ordförande i Gislaved att det inte räcker. Hon tror att kommunen måste göra ”anpassningar” i sin verksamhet kommande år.

I klippet: Hör Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Gislaved, om de extra pengarna från regeringen.

Regeringen meddelade idag att man satsar 10 miljarder extra i generella statsbidrag till regioner och kommuner inför nästa år. Skälet är att inflationen gör det svårt för regioner och kommuner att få pengarna att räcka till.

Sedan tidigare har man gett besked om riktade statsbidrag på totalt 6 miljarder kronor nästa år.

– Vi vill bidra till att regioner och kommuner inte behöver säga upp personal, säger Elisabeth Svantesson (M), finansminister.

I faktarutan nedan anges en preliminär uträkning av vad region Jönköpings län samt respektive kommun i länet får i utökade generella statsbidrag 2024. Riktade statsbidrag tillkommer utöver det.

Så mycket får varje kommun (miljoner kronor)

Preliminära siffror:

Region Jönköpings län 105,1

Jönköping 96,7

Värnamo 23

Nässjö 21,2

Gislaved 19,5

Vetlanda 18,3

Tranås 12,5

Eksjö 11,9

Vaggeryd 9,9

Habo 8,8

Sävsjö 7,8 + 3,7

Gnosjö 6,2

Mullsjö 5,0 + 3,1

Aneby 4,5 + 3,0

Tilläggen till Sävsjö, Mullsjö och Aneby handlar om utjämningssystemet samt medel till befolkningsmässigt mindre kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.