Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Regeringen: 10 miljarder till välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar 10 miljarder i generella statsbidrag på välfärden i höstbudgeten.

– Med de här resurserna finns förutsättningar att kunna övervintra till nästa år. Men varje kommun och region kommer behöva fatta sina egna beslut, säger finansminister Elisabeth Svantesson på en pressträff.

Nästa år väntas ett sammantaget underskott om 28 miljarder för kommuner och regionerna, enligt intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner.

I höstbudgeten föreslår nu regeringen 10 miljarder extra i generella statsbidrag, vilket motsvarar en fjärdedel av reformutrymmet. De har tidigare aviserat satsningar på 6 miljarder i riktade statsbidrag.

– Vi stöttar med mer än hälften av det här underskottet. Det är en historisk satsning som kommer att underlätta, men vi kan inte kompensera kommuner och regioner för allt. Man har ett ansvar för att jobba med effektiviseringar, säger Elisabeth Svantesson (M).

”Vända på varenda krona”

Socialminister Jakob Forssmed (KD) meddelar att regeringen bland annat kommer att tillsätta ett nytt sektorsbidrag om 3 miljarder kronor. Även en satsning på det förebyggande arbetet för förstärkning av det pågående arbetet mot suicid och mental ohälsa på 100 miljoner 2024 meddelas.

– Nästa år kommer många regioner och kommuner att ha ett extra tufft år. Vi kommer inte lämna välfärden i sticket, säger Elisabeth Svantesson (M).

– Kommuner och regioner kommer att behöva prioritera tuffare, precis som hushållen. Man kommer behöva vända på varenda krona, säger Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt. Han tillägger att prioriteten är att välfärden inte ska behöva gå igenom massuppsägningar.

SKR pekar ut vård och kollektivtrafik som områden där besparingar väntas ske. Det framgår av en nyligen publicerad debattartikel av organisationens ordförande Anders Henriksson, och dess chefsekonom, Annika Wallenskog.

Budskapet: att bekämpa inflationen

SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein menar att regeringens budskap är att det viktigaste för dem är att bekämpa inflationen.

– Det handlar om att navigera rätt i ett väldigt svårt ekonomiskt läge. Misslyckas man med det kommer väljarnas dom att bli hård 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.