Foto: SVT

Mark- och miljödomstolen avslog överklagan av Viks strand

Uppdaterad
Publicerad

Detaljplanen för att bygga 22 fritidshus vid Viks strand i Gislaveds kommun har varit en långbänk under många år. Nu har Mark- och miljödomstolen avslagit en ny överklagan av planen.

Markägaren Leif Einarsson har under en lång tid velat bygga ett antal fritidshus på sin mark intill Vikaresjön i Gislaveds kommun.

Lång process

Planerna har varit ifrågasatta av flera grannar, Naturskyddsföreningen och Friluftsfrämjandet. Under 2015 så antog kommunen en detaljplan för området Viks strand. Den överklagades i flera instanser och 2017 beslutade Mark- och miljödomstolen att avslå kommunens detaljplan eftersom det saknades en miljökonsekvensbeskrivning i planen. Kommunen överklagade till Miljööverdomstolen som 2018 valde att inte ta upp ärendet.

Kommunen genomförde då en naturvärdesinventering för området och utarbetade efter det en ny detaljplan. Den överklagades också av grannar, Naturskyddsföreningen och Friluftsfrämjandet. Bland annat menade de att exploateringen skulle påverka växt- och djurlivet negativt. Bland annat menade de att den ovanliga växten mattlummer finns i området och måste skyddas.

Ny prövning i domstol

När Mark- och miljödomstolen nu har prövat den nya detaljplanen finner de att det inte finns skäl att avslå den. I sin dom skriver de att byggandet av 22 fritidshus inte kommer att få sådan påverkan på djur- och växtlivet att det finns skäl att upphäva detaljplanen.

I domen skriver domstolen också att mattlummern inte är rödlistad och att dess fortbestånd inte är hotad. Inom planområdet finns det naturmark avsatt där denna växt kommer att kunna växa, skriver de vidare.

Grannarna har nu fram till den 8 april på sig att överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.