Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Märta Olsson ska tävla för Sverige i Nordiska mästerskapen. Se henne åka i klippet ovan. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Märta, 13, från Värnamo tävlar för Sverige i vattenskidor

Publicerad

Märta Olsson testade att åka vattenskidor när hon var tio år och fastnade då direkt. Nu tre år senare är hon uttagen i landslaget och ska representera Sverige i de Nordiska mästerskapen som går av stapeln i Norge nästa helg.

Märta bor med sin familj i Värnamo, men tävlar  för Ambjörnsarps vattenskidklubb. Varje gång Märta ska träna får familjen åka en dryg timme till träningsanläggningen.

– Vi spenderar väldigt mycket tid här allihop för att hjälpa Märta. Men varken jag eller hennes pappa har åkt själva tidigare, det är många andra föräldrar som har, säger Märtas mamma Cecilia Olsson.

Olika grenar inom vattenskidor

Inom sporten vattenskidor finns tre olika grenar och en kombination där samtliga grenar ingår. Märta Olsson tävlar i samtliga grenar, slalom, trick och hopp.

Märta Olsson är Årets komet inom vattenskidor. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Under USM förra året vann Märta guld i trick och silver i både slalom, hopp och kombinerat. Målet för den här säsongen är att slå svenska rekordet i trick för hennes ålderkategori.

I klippet ovan ser du Märta Olsson åka slalom och göra tricks på sina vattenskidor.

Fakta sporten vattenskidor

Slalom

Utövarna åker i en slalombana som alltid består av 6 rundningsbojar, en ingångs- & utgångsport och som alltid är 259m lång. Båten körs i en rak linje mittemellan bojarna (3 på var sida) och håller alltid en konstant hastighet som höjs i 3 km/h intervaller tills att man uppnår maximalt 58 km/h för herrar & 55 km/h för damer (52km/h för U14). Linan kortas sedan i förutbestämda intervaller.

Trick

Utövaren har 40 sekunder (2 x 20 sek) på sig att utföra så många och svåra trick som möjligt. Alla trick har ett förutbestämt poängvärde och man får endast tillgodoräkna sig poäng för samma trick en gång. Utövarens åkning bedöms av 5 domare som fastslår om åkaren har, eller inte har, utfört tricket på korrekt vis.

Hopp

I denna disciplin gäller det att hoppa så långt som möjligt. Åkytan på hopprampen är alltid 6,80m men damer och herrar har olika hopphöjder där hopprampen justeras mellan 1,50m & 1,80m. Dragbåten går parallellt med själva rampen, som är belägen på vänster sida av båten, med en konstant max hastighet av 57 km/h för herrar och 54 km/h för damer.

Fakta hämtat från Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.