Foto: SVT

Matbutik för utsatta öppnar på Österängen

Uppdaterad
Publicerad

Ett ton matvaror samlas varje vecka in från matbutiker i Jönköping. Efter sommaren öppnar en butik på Österängen där varorna ska säljas till ett lägre pris.

Butiken är en del av organisationen Hela människans sociala arbete och riktar sig till människor som lever i utanförskap eller har det ekonomiskt svårt. Där ska matvaror som blivit över från matbutiker säljas till lägre priser.

– Det här kan vara det mest spännande projektet jag har arbetat med, säger Gunnar Dahlqvist på Hela människan som har arbetat med socialt arbete i 40 år.

LÄS MER: Han öppnar matbutik för behövande

Det handlar dels om att ta till vara på mat som annars slängs, men verksamheten ska också ge nya jobb samtidigt som människor ska kunna få

Gunnar Dahlqvist. Foto: SVT

stöd och hjälp.

– Det ska vara en social livsmedelaffär där vi pratar med kunderna. Man ska inte bara kunna handla mat här utan få hjälp med annat som Hela människan också arbetar med, exempelvis rådgivning i olika frågor, säger Gunnar Dahlqvist.

Säljs till lägre priser

Matvarorna kommer säljas för 75 procent av vad de kostar i matbutiken. Det kommer också finnas möjlighet att bli medlem och då betalar man 25 procent av matbutikens pris.

– Det sker en prövning där man tittar på inkomster och utgifter. Har man en låg inkomst kan man ansöka om att bli medlem, säger Gunnar Dahlqvist.

Minska matsvinn

I slutet av sommaren ska hyllorna i butiken fyllas med varor, allt från bananer till hundmat. Det kan handla om livsmedel med kort datum, grönsaker som blivit över eller varor med transportskadade förpackningar som butikerna inte kan sälja.

I dagsläget samarbetar organisationen med tre matbutiker i Jönköping och hämtar mat tre gånger i veckan, som delas ut med hjälp av flera hjälporganisationer i Jönköping. Totalt samlar de upp ett ton mat i veckan, en siffra som butiken hoppas kunna mer än fördubbla när butiken har öppnat.

Vad tror du att det finns för behov av en sådan här butik?

– Jättestora. Framför allt tror vi att det finns behov att kunna gå till ett ställe och handla utan att bli nedtryckt på något sätt för att man har bekymmer ekonomiskt, säger Gunnar Dahlqvist.

LÄS MER: Gunnar Dahlqvist känner sig som en jultomte året om

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.