Mattias Henriksson på Hillerstorpsskolan i Gnosjö är årets lärare i fritidshem. Foto: SVT

Mattias är årets lärare i fritidshem

Publicerad

Mattias Henriksson på Hillerstorpsskolan blev på Fritidshemmens rikskonferens i november utsedd till årets lärare i fritidshem av Lärarförbundet.

– Det känns fantastiskt och överväldigande, säger han.

Utmärkelsen tilldelades Mattias Henriksson för, enligt juryns motivering, att han ”driver ett glädjefyllt utvecklingsarbete där eleverna får göra sina röster hörda och hjälper dem att ta initiativ och utvecklas genom tillitsfulla relationer”.

– Det känns fantastiskt och överväldigande! Jag har inte riktigt hunnit smälta det än. Det är glädjepåslag hela tiden då folk hör av sig och gratulerar, säger han.

En vän för eleverna

För de elever SVT möter på Hillerstorpsskolan är det tydligt att det är något särskilt med Mattias. Han är inte bara lärare, utan en hängiven vän som lyssnar, leker och uppmuntrar.

– Ibland, när det är snö ute, då får vi ha snöbollskrig. Det får vi inte för de andra fröknarna, utan bara för Mattias. Det är snällt! säger eleven Ture.

Och tanken på ett fritids utan Mattias som en del av verksamheten känns dyster för barnen.

– Det hade gått jättedåligt. Ingenting hade varit roligt om han inte var här, säger eleven Lamar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.