Mitt framför ögonen på gästerna tömde McDonalds personal sitt avfall i dagvattenbrunnen Foto: Jim Dalstrand

McDonalds dumpar rester i dagvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Besökare på McDonalds vid A6 i Jönköping fick en chock när personalen helt öppet hällde ut två 25-litersdunkar med brun vätska i dagvattenbrunnen.

Det var den första september som Jim Dalstrand och hans vänner stannade till på McDonalds på A6 i Jönköping. Plötsligt dök två ur personalen upp med två stora 25-litersdunkar som de tömde rakt ner i dagvattenbrunnen.

Jim Dalstrand trodde inte sina ögon och tog en bild med sin mobilkamera.

– Det var mörkt och såg ut som frityrolja, säger han till SVT Smålandsnytt.

– De hällde ut närmre 50 liter rakt ut i dagvattnet.

”Vi har gjort fel”

Enligt Stefan Eriksson som är franchisetagare och chef på McDonalds på A6 är det dock inte olja utan rester av läsk som hälls ut på bilden. Men han säger ändå att saken är förkastlig när SVT får tag på honom.

-Vi har gjort fel och så här får det inte gå till. Det handlar om ett misstag, jag har aldrig hört talas om detta innan, säger Stefan Eriksson.

Kommer kontakta McDonalds

På kommunen blir man bestörta när man får se bilden, och kommer nu att ta kontakt med McDonalds.

– Vi ser väldigt allvarligt på saken oavsett om det rör sig om olja eller läsk. Man får inte hälla ut någonting annat än rent vatten i dagvattenbrunnarna, säger Monica Ryttman som är miljöinspektör på Jönköpings kommun.

Hon vill inte prata om vilka konsekvenser saken kan få innan hon hunnit prata med McDonalds, men Stefan Eriksson säger att detta kommer att få konsekvenser på arbetsplatsen inom kort.

– Vi kommer att införa nya och skärpta rutiner, säger han till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mcdonalds avfall

Mer i ämnet