Foto: SVT

Medborgarförslag: Badvakt vid Åsasjön efter att pojke drunknat

Uppdaterad
Publicerad

Om badet i Åsasjön ska vara en allmän badplats måste det finnas badvakter där. Det anser Kristina Ottosson från Jönköping som skrivit ett medborgarförslag till kommunfullmäktige efter dödsolyckan.

En pojke i lågstadieåldern omkom vid en drunkningsolycka i Åsasjön i Taberg söder om Jönköping den 11 juli. Ett stort räddningspådrag sökte och det tog en timme innan pojken hitades under vattenytan. Kristina Ottosson deltog i att simma efter pojken.

– Det är bråddjupt och vattnet är jättemörkt, säger hon och fortsätter:

– Det enda som kan vara till hjälp är en badvakt vid sådana händelser.

Badvakter eller ombyggnad

Kristina Ottosson hoppas att kommunen ska sätta in badvakter på badplatsen, om inte anser hon att Åsabadet borde stängas tills det är säkrare utformat.

– Hopptornet borde ligga ute i vattnet så att bara de som kan simma kan komma dit. Bryggorna borde också tas bort, de är livsfarliga i och med att vattnet är fyra till fem meter djupt vid mitten av bryggan.

Hon berättar att det är vanligt att barn simmar under bryggan och att det är svårt att ha god uppsikt då med tanke på det mörka vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.