Emma Asserholt är ungdomsutvecklare i Nässjö kommun och ansvarig för sommarlovsaktiviteterna. Foto: SVT Nyheter Jönköping

Mer att göra i Nässjö på sommarlovet

Publicerad

Skolgården i Bodafors har med hjälp av stora uppblåsbara lekaktiviteter gjorts om till ett mindre nöjesfält. Så ser det ut när Nässjö kommun turnerar med en gratis lekpark på sommarlovet.

— Det har varit jätteroligt, säger Max Wirebrand som provat både fotbollsbiljard och bumperball.

Det här är andra sommaren av tre som regeringen satsar 200 miljoner kronor för att kommunerna ska ordna fler gratisaktiviteter för skolbarn på lovet.

— Syftet är ju att barn och unga ska få en meningsfull fritid och att man har ett roligt sommarlov, så att man har något positivt att berätta när skolan börjar igen, säger Emma Asserholt, Ungdomsutvecklare i Nässjö kommun.

Många aktiviteter

I Nässjö kommun som fått drygt 1,4 miljoner kronor till aktiviteter i år, vilket är mer än förra året, har aktiviteterna ökat rejält.

— Det är en bättre satsning i år eftersom samarbetet med föreningar och andra började tidigare, menar Emma Asserholt.

Tanken är att det ska finnas något för alla att göra, främst på hemmaplan. I år har Nässjö kommun bland annat stöttat sommarlovskollo, sportturneringar, Lego- och skatebord-aktiviteter, tjejdagar och resor till Liseberg och Öland.

— I och med att vi får de här pengarna så ska ju aktiviteterna vara gratis och det gör ju att alla kan delta, säger Emma Asserholt.

Sommarturné

Nytt för i år är att  Nässjö valt att göra en sommarturné där kommunens fritidsgårdar flyttar ut verksamheten vid fyra tillfällen och besöker de mindre tätorterna Forserum, Malmbäck, Anneberg och Bodafors. 

Familjen Wirebrand hittade sommarturnéns stopp i Bodafors via kommunens hemsida och har bland annat skjutit pil och tumlat runt i bumperbollar. De är mycket nöjda med kommunens intitiativ.

— Det är jättekul att ha möjlighet att ge sina barn sådana här enkla aktiviteter. Vi gör det här en halv dag och sen så är de jättenöjda. Det lever man på länge, säger Stefan Wirebrand, pappa till Max.

Alla kommuner

Alla kommuner i Jönköpings län har sökt och fått det statliga bidraget. Totalt har länets kommuner fått dela på drygt 8,6 miljoner kronor, Pengarna söks och fördelas av MUCF, myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Nässjö kommun är en av de kommuner som fått mest pengar i länet.

Det statliga bidraget ska gå till aktiviteter för alla barn mellan 6 och 15 år. Alla familjer har ju inte samma möjlighet att resa på semester eller att ens göra en utflykt. Pengarna ska också gå till att skapa nya möten och mötesplatser.

— De här pengarna gör ju att vi kan gå lite utanför ramarna och utöka samarbetet med föreningar och andra aktörer.  Och vi vill ge en stor eloge till Nässjös föreningsliv som har ett stort engagemang och är med och arrangerar aktiviteter, säger Emma Asserholt, Ungdomsutvecklare i Nässjö kommun.

Bollarna en favorit

Max Wirebrand 12 år, har haft mycket roligt att göra på sommarlovet, bland annat har han varit utomlands. I Bodafors var det bumperball som var favoritsysselsättningen. Det är stora uppblåsbara bollar som man går in i och sen knuffas man runt med andra.

— Det är roligt och jobbigt att springa runt!

Det ser nästan lite våldsamt ut...

— Ja, men det gör inte ont, ler Max Wirebrand.

Så mycket fick länets kommuner i bidrag 2017:

Aneby                             200 132 kr

Eksjö                               368 951 kr

Gislaved                           943 481 kr

Gnosjö                            337 638 kr

Habo                                95 301 kr

Jönköping                    2 511 864 kr

Mullsjö                             114 361 kr

Nässjö                          1 477 167 kr

Sävsjö                             473 782 kr

Tranås                             596 312 kr

Vaggeryd                         253 229 kr

Vetlanda                           635 794 kr

Värnamo                          675 276 kr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.