Så har eltekniken i moderna bilar förändrat fordonsprogrammet på Njudungsgymnasiet. Se mer i klippet ovan. Foto: Simon Fredling Jack/SVT

Trots snabbt teknikskifte – fordonslärarna positiva till elbilslära

Uppdaterad
Publicerad

Kraven på elbilslära har ökat sedan förra året. På Njudungsgymnasiets fordonsprogram i Vetlanda står man redo för teknikskiftets utmaningar, trots att utvecklingen går snabbt fram.

I mars 2020, när coronapandemin slog till, lanserade Skolverket en ny ämnesplan för fordonsprogrammet som innefattar lektioner i elteknik för elbilar. Det finns en uppfattning i skolvärlden att teknikskiftet går fort och att det är svårt att hänga med, men på Fordonsprogrammet på Njudungsgymansiet ser man positivt på elbilslära.

– Vi började redan i ettan med att utbilda i hur elmotorer fungerar, i tvåan bygger vi egna elmotorer och testar dem. Jag tycker att det här med elbilar har fungerat bra, säger Markus Karlsson, fordonslärare på Njudungsgymnasiet.

”Elbilar är inte så krångligt”

Många elever som börjar på fordonsutbildningen har en dröm om att arbeta med förbränningsmotorer, men i årskurs tre är det många som har fått ett stort intresse för elbilslära, enligt Markus Karlsson.

– Grundläggande el gör vi i alla årskurser. I trean arbetar vi mer med datanätverk samt infotainment, alltså det som är inne i bilen som mediasystem och säkerhetssystem som är mer avancerat än elbilar i lag. En elbil handlar mycket om elmotorer och batteri och någon form av kontakt mellan dem som styr det hela, och det är inte så krångligt, säger Markus Karlsson.

Häng med in på fordonsprogrammet och se eltekniken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.