Personer som utsatts för våld känner ofta stor skam, men nu hoppas Region Jönköping att deras utökade resurser ska hjälpa dem i behov av stöd. Foto: TT

Våldsutsatta i Region Jönköpings län ska få mer resurser

Publicerad

Personer som har utsatts för våld ska nu kunna få bättre hjälp att bearbeta sin upplevelse. Det är regionen som nu utökar en satsning att hjälpa våldsutsatta.

Det är inte alltid så lätt att söka hjälp för den som är utsatt för våld eftersom det ligger en stor skamproblematik bakom.

– Att vara utsatt för våld är inget man berättar för grannen, arbetskamraten eller ens för sin läkare. Vi vet att det är jättesvårt men vi hoppas att personer som känner igen sig i det här, som inte mår väl i sin relation, som blir kränkt eller på annat sätt är utsatt, att de vågar ta kontakt med oss. Så att vi kan ge den hjälp som behövs och att de kan ta sig ur skambubblan, säger Dan Rosenqvist.

Dan Rosenqvist. Foto: SVT

Hur lång tid tar det innan en person som varit våldsutsatt kan må bra igen?

– Vi har väldigt effektiva behandlingsmetoder så oftast krävs det inte år av terapi, utan forskningen visar att runt 15 samtal brukar vara tillräckligt för många. Men finns det annan problematik bakom så tar det förstås längre tid, säger Dan Rosenqvist.

Alternativ till våld

ATV har sina lokaler på Kapellgatan i Jönköping. Foto: SVT

På mottagningen ATV, Alternativ till våld, behandlas varje år runt 70 till 80 personer. Många av dem får hjälp med sitt våldsbeteende. För ett år sedan började man även i mindre skala att behandla våldsutsatta och nu kan detta arbete utökas.

– Det betyder att även personer som varit utsatta för våld i en nära relation nu kan få psykologisk behandling och komma vidare i livet, komma vidare med sin hälsa, med sin psykiska hälsa och som föräldrar.

LÄS MER: ”Lars” fick hjälp med sitt våldsbeteende via internet

Projektmedel från Socialstyrelsen

Projektet finansieras med hjälp av medel från Socialstyrelsen och utökningen av resurser innebär en extra heltidstjänst. Den som är våldsutsatt kan själv ta kontakt med ATV, eller få hjälp med det genom socialtjänstens mottagning för våldsutsatta, kuratorer eller Kvinnorjouren.

Veronica Ottosson. Foto: SVT

– Det är en ökad möjlighet att söka hjälp och kanske en lite smidigare väg än förut. Vi kräver ingen remiss och det är gratis, säger Veronica Ottosson, som är folkhälsoutvecklare på Region Jönköpings län.

Inte för alla ännu

Än så länge gäller projektet bara för boende i Jönköping, Mullsjö och Habo men förhoppningen är förstås att det så småningom ska utökas till hela länet och även bli permanent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.