Hör Gustav Liljenström, chef på den nya förvaltningen, berätta mer om satsningen. Foto: SVT

Tranås vill få ut fler i arbete – skapar ny förvaltning

Publicerad

Tranås kommun tar nu nya tag mot den ökande arbetslösheten i en ny förvaltning. Här ska arbetsmarknads- och integrationsinsatser, vuxenutbildning och försörjningsstöd samordnas.

I den nya förvaltningen tas också HR-avdelningen med i syfte att få ut arbetslösa i jobb i kommunens verksamheter. 

– Tidigare har de här insatserna funnits på varsitt håll. Genom att samla dem under en förvaltning hoppas vi snabbare kunna ge de invånare som är i behov av försörjningsstöd möjlighet att komma ut i arbete eller sysselsättning, säger Gustav Liljenström, chef på den nya förvaltningen.

Högst arbetslöshet

Tranås kommun har länets högsta arbetslöshet, färre som studerar vidare och kommunens kostnader för försörjningsstöd är stora.

– Vi tror att fler som står nära arbetsmarknaden kan få hjälp ut i arbete eller studier på det här sättet.

Innebär det här tuffare tag mot bidragstagare?

– Det innebär att vi kan ge ett större och mer omfattande stöd till de som behöver det. Vissa fastnar i bidragssystemet. Nu kan vi bättre sätta in rätt åtgärder. Men visst, det kan ju ses som tuffare tag för den som inte vill förändra sin situation, säger Gustav Liljenström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.