Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mer svenskt kött på talriken och mindre utländskt kött under coronapandemin. Foto: SVT

Mer svenskt och mindre importerat kött under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Trenden som pågått i flera år med mer svensk och mindre importerat kött har fortsatt under coronapandemin. Enligt Jordbruksverket efterfrågar konsumenterna mer hållbara livsmedel.

När Jordbruksverket sammanställde marknadssiffror från det första halvåret 2020 visade det sig att trenden som pågått i flera år förstärkts under pandemin. Totalt sett minskar konsumtionen av kött i Sverige, samtidigt ökar konsumtionen av svensk kött. Förklaringen är att importerat kött minskar kraftigt, det senaste halv året minskade importen av nötkött med 14,8 procent och förbrukningen av importerat kött minskade med 4,1 procent.

– När vi reser mindre, äter mer sällan på restaurang och distansarbetar, samtidigt som gymnasieskolorna varit stängda under våren, så betyder det också att vår diet plötsligt förändrats. Det blir mer svenskt kött och mindre importerat när vi lagar fler måltider i hemmen, säger Åsa Lannhard Öberg som är marknadsutredare på Jordbruksverket.

Ökad efterfrågan på hållbara livsmedel

Enligt Jordbruksverket har konsumenternas efterfrågan på mer hållbara och närproducerade livsmedel ökat under coronapandemin.

– I grund och botten är det ju en trend att äta mer miljömässig och hälsomässig mat. Intresset är stort för närproducerat, svenskt och vegetarisk mat. Detta har ju accelererat under de första sex månaderna i år, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet