Björn Jacobsson, tillförordnad chef på Migrationsverkets boendeenhet. Foto: Migrationsverket/Privat

Migrationsverket svarar på kritiken om flyktingflytt

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingarna som bor på asylboendet Herrestad protesterar eftersom de tvingas flytta.

Nu svarar Migrationsverket på kritiken.

– Jag tycker det är jätteolyckligt och vi försöker jobba på en lösning, säger Björn Jacobsson, tillförordnad enhetschef på Migrationsverket.

SVT Nyheter Jönköping har tidigare berättat om att asylboendet Herrestad utanför Värnamo tillfälligt tvingas stänga ner.

Anledningen är att ägaren till boendet missade en underskrift i upphandlingen.

De 49 flyktingarna och 17 barnen som bor på asylboendet reagerade starkt på beslutet.

– Jag vill inte flytta. Jag går i skolan där och jag älskar Herrestad, sa Sinab Jafarisidra, som bor i Herrestad, till SVT Nyheter Jönköping.

Granskade avtalen

Migrationsverket upptäckte missen när myndigheten granskade avtalen med sina underleverantörer.

Enligt Björn Jacobsson är den missade underskriften viktig eftersom lagen om offentlig upphandling kräver att Migrationsverket måste kunna redovisa sina underleverantörer.  

– Kan vi inte göra det då får vi protester från andra leverantörer. Det kommer att sätta igång en jättecirkus och vi har redan en cirkus, säger han.

Efter att Migrationsverket upptäckte missen har Herrestad skickat in ett nytt anbud som enligt Björn Jacobsson ser korrekt ut.

– Men det går inte att korrigera i den nuvarande upphandlingen, säger han.

Borde ni inte upptäckt det tidigare?

– Vi ingick avtal med Herrestad när det var som stökigast i höstas och försökte se till att alla fick tak över huvudet. Vi hade ingen möjlighet att kontrollera alla avtal, säger Björn Jacobsson.

Godkände förlängningsavtal

Enligt honom borde Migrationsverket sagt upp det nuvarande avtalet med Herrestad omgående, men godkände istället ett förlängningsavtal till och med den 15 juli på grund av barnen på boendet.

– Vi jobbar på en lösning. Exempelvis tittar vi på om alla kan flytta till samma ställe, säger Björn Jacobsson.

Herrestads nya avtal med Migrationsverket börjar gälla den 21 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.