Migrationsverkets sätt att ta reda på om någon har en geniun tro liknar gammeldags husförhör, menar Jakob Svensson, teologilärare och pastor. Foto: Per Johansson/SVT

Migrationsverkets kunskap i trosfrågor kritiseras

Publicerad

Nu ifrågasätts Migrationsverkets kunskap i trosfrågor. I går kom beskedet att en ung afghansk man, medlem i Pingstkyrkan i Jönköping, tagits sitt liv efter att ha fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

Den 20-årige killen hade just fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och det för fjärde gången. Migrationsverkets motivering är enligt Pingstkyrkan att hans tro inte var geniun. Han konverterade 2016 till kristendom, lät döpa sig och var aktiv i Pingstkyrkan.

Kritiserar Migrationsverkets metoder

Migrationsverket ska avgöra om en person som konverterat gjort det av genuin tro och övertygelse – men det klarar verket inte enligt en magisteruppsats som Jakob Svensson lagt fram vid Göteborgs universitet. Han jämför Migrationsverkets metoder med 1800-talets husför.

Pingstkyrkans ledning i Jönköping är upprörd och menar att Migrationsverket inte förstår sig på trosfrågor.

– Jag har fått vara med och döpa honom, följa honom i undervisning och fått se på många olika sätt hur han har uttryckt sin tro, så det är ju ofattbart, säger Chatrine Carlson, vice föreståndare i Pingstkyrkan i Jönköping.

– Jag ser så många uttryck för hans tro, så det är väldigt, väldigt smärtsamt.

Svarar i skriftlig kommentar

Migrationsverket säger i en skriftlig kommentar att det genomfördes en utbildning om konversion i juni och att de inte genomför husförhör utan ställer frågor som är relevanta för utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer