I samband med budgetpresentationen gjorde ministern ett besök på Huskvarna vårdcentrum. Foto: SVT

Mikael Damberg presenterade budgeten i Huskvarna

Uppdaterad
Publicerad

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) presenterade regeringens vårbudget i Huskvarna på måndagen.

I samband med budgetpresentationen gjorde ministern ett besök på Huskvarna vårdcentrum.

Regeringen satsar 1,5 miljarder kronor på att stärka välfärden i landet. 600 miljoner kronor ska gå till att öka tillgängligheten i hälso- och sjukvården och äldreomsorgen får 350 miljoner extra.

Val 2018 – #dinröst

Mikael Damberg sa på pressträffen att regeringens välfärdssatsningar under mandatperioden motsvarar cirka 286 miljoner kronor för Jönköpings kommun 2018.

”Korta köer”

– Det för att kunna korta köer, jobba mer med personalen, se till att vi klarar sommarmånaderna . Men också på de äldres trygghet.  För oss är det viktigt att hälso- och sjukvården har de resurser som krävs, säger Mikael Damberg (S).

Andra satsningar på områden som presenterades är bland annat på tull, polis, sommarjobb för unga.

Främsta lokala satsningen är att Region Jönköping får ett tillskott på 21 miljoner kronor till hälso- och sjukvården.

– Det här pengarna ska användas redan här nu under sommaren och under året. Det är min tydliga inriktning. Pengarna ska ut i verksamheten och ska inte sitta på regionens bankkonto, säger Marcus Eskdahl (S) regionråd.

Forsmed: ”Passivitetens politik”

Kristdemokraternas ekonomiska-politiska talesperson Jakob Forssmed från Huskvarna tycker att regeringen bedriver en passivitetens politik, och att Sverige betalar ett högt pris för detta när det gäller bland annat vården, tryggheten och omsorgen.

– I stället för att täta välfärdsrören som läcker har man blåst upp ballongerna och ställt fram solstolarna. De nödvändiga reformerna kommer att bli svårare och dyrare att genomföra, säger Jakob Forssmed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet