När Leia föddes den 6 september andades hon inte. Hon fick snabbt hjälp, men Mikaela Törnvall upplever att hon glömdes bort och fick åka hem utan uppföljning. Foto: SVT/Johannes Tolf

Mikaela, 27, blev deprimerad efter förlossningen – kritisk mot vården

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Törnvall fick inte uppleva bebisgullet som många nyblivna föräldrar hoppas på, istället blev det grov ångest. Hon är en av många kvinnor som drabbats av förlossningsdepression, ett sjukdomstillstånd hon upplever att få vågar tala om.

När SVT Nyheter Jönköping möter Mikaela Törnvall i radhuset i Gislaved är hon fortfarande mitt i depressionen. Dottern Leia föddes i september, men Mikaela känner att förlossningsdepressionen gjort att hon inte kunnat vara den mamma som hon hade drömt om.

– Det har varit så pass jobbigt att jag inte velat hålla i min egen dotter. Det har varit panik bara av att höra henne skrika, säger Mikaela Törnvall.

Hjälpen dröjde

När Leia föddes den 6 september andades hon inte. Hon fick snabbt hjälp, men Mikaela Törnvall upplever att hon glömdes bort och fick åka hem utan uppföljning. Först två och en halv månad senare uppmärksammades hennes förlossningsdepression.

– Jag har känt mig bortglömd och tycker att vården borde fungera bättre, säger hon.

Hon är kritisk mot sjukvården och beskriver att hon bollats fram och tillbaka. Nu får hon medicin mot depressionen.

Kvinnohälsovården om kritiken

Anneli Karlén är vårdenhetschef och barnmorska på kvinnohälsovården i Jönköping, beklagar att Mikaela Törnvall haft en dålig upplevelse. Hon säger också att det är rutin att ställa en rad olika frågor till havande kvinnor för att kunna hjälpa dem som börjar må psykiskt dåligt.

– Händer något under graviditeten arbetar vi väldigt nära andra professioner i familjecentralen, exempelvis kurator, berättar hon.

Anneli Karlén är vårdenhetschef och barnmorska på kvinnohälsovården i Jönköping Foto: Mikaela, 27, är drabbad av förlossningsdepression

Uppskattningsvis drabbas var sjunde till åttonde kvinna av förlossningsdepression. Just nu pågår ett forskningsprojekt, där bland annat Mikaela Törnvall deltar, som försöker hitta de drabbade kvinnorna tidigare och också kunna sätta in behandling snabbare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.