Miljöfarligt gummi på konstgräsplanerna

Publicerad

Gamla bildäck är miljöfarligt avfall och får inte ens slängas på tippen. Trots det ligger tonvis med nermalda däck utströdda på länets konstgräsplaner.

Under våren syns detsvarta gummit extra tydligt när det ligger runt om fotbollsplanerna i drivoreftersom det följt med vid vinterns snöskottning.

På Vapenvallen iHuskvarna lades det nytt konstgräs på en av planerna så sent som i somras, mentrots kemikalieinspektionens rekommendationer om att inte använda bildäcksgummiblev det så.

– Vi har inte haft någraandra tankar än att använda SBS-gummi, av bland annat kostnadsskäl, säger JohanEriksson, avdelningschef fritidsförvaltningen.

EU regler mot miljöfarliga ämnen

Det finns inga reglerför vilka däck som får användas för återvinning, men 2010 kom ett förbud inom EUmot att sälja däck med cancerframkallande och miljöfarliga ämnen. Men eftersomdet mesta återvunna gummit kommer från utlandet är det svårt att veta vad detfaktiskt innehåller.

– Det är de som köper invarorna som ska ställa krav på produkten. Man ska kräva av leverantören att detinte är de farliga däcken, säger Ulf Rick, kemikalieinspektionen.

Finns annat gummi

Användandet av alternativtnytillverkat utfyllnadsgummi har i Sverige ökat, men i Jönköpings kommun är detgamla bil- och traktordäck som ligger på samtliga konstgräsplaner. Det somhamnat bredvid under vintern kommer förflyttas till planen igen, så gott detgår.

– Det man är rädd för äratt de giftämnen som finns i de nermalda bildäcken på sikt ska läcka ut i vattendrag.Flera av de ämnena är farliga för vattenlevande organismer, säger FredrikLitsgård, miljökonsult.

–I den bästa av världar fanns det obegränsat av pengar, och då hade man alltidkunnat köpa allra dyraste och bästa, säger Johan Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.