Miljonvite hotar om mark inte saneras

Publicerad

Ägaren till marken vid det gamla sågverket i Bor utanför Värnamo, hotas av vite. Marken är förorenad och anses vara en fara för människor och djur. Kommunen vill att sanering påbörjas omgående.

Genom hot om vite på upp till en miljon kronor hoppas samhällsbyggnadsnämnden i Värnamo sätta press på markägaren, det skriver Värnamo Nyheter. Enligt tidningen uppdagades markföroreningen redan 2013, men sedan dess har en långdragen försäljning av marken förhalat saneringen.

I mars 2017 lämnade den nye ägaren in en anmälan om efterbehandling av marken, men eftersom efterbehandlingen fortfarande inte kommit igång ordentligt sätts nu press på ägaren.

Värnamo Nyheter skriver att marken är full av arsenik och innehåller även höga halter av kadmium, koppar och krom. Senast den sista oktober i år ska en slutrapport på efterbehandlingen lämnas in, annars riskerar markägaren alltså vite.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer