Mikael Damberg (S) mötte bland annat lokalpolisen för att få en bild av gängkonflikten som rasat i Värnamo. Foto: Jonas Tubbin/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ministerbesök i Värnamo efter våldsvågen

Publicerad

För att få en lägesbild över lokalpolisområdet och för att tala om brottsförebyggande arbete besökte inrikesminister Mikael Damberg (S) Värnamo under onsdagen. Och han hyllade polisens arbete.

Besöket innefattade också bland annat samtal med elever och skolledning på Finnvedens gymnasium och ett besök i bostadsområdet Städet där det skett explosioner.

– Jag är här på grund av de här gänguppgörelserna som skapar mycket otrygghet. Dels för att lära mig mer om vad som hänt men också för att höra om resultatet som faktiskt är att nio personer sitter inlåsta. Det är ett väldigt bra arbete som polisen gjort på kort tid, säger Mikael Damberg (S).

Vad tänker du om det som har skett här i Värnamo?

– Jag tycker att det är fruktasvärt. Man har skjutit på öppen gata och sprängt i bostadsområden och det förstår jag skapar en otrygghet.

”Fler poliser behövs”

Under mötet med polisen i Värnamo fick Damberg en fördjupad lägesbild. Lokalpolisområdeschef Håkan Boberg har tidigare sagt att mindre kommuner inte står rustade för den gängkriminalitet som drabbat kommunen.

Vad kan ni från statsmaktens sida göra för att stötta?

– Jag tror inte det är meningen att varje polisområde lokalt ska ha kapacitet att ingripa mot grovt kriminella gäng. Vi har sett till att skapa starka regioner som kan kraftsamla. Man måste veta att det finns stöd när sådant här händer.

Vad är det viktigaste för att komma tillrätta med den här typen av brottslighet?

– Att polisen växer, att det blir fler poliser med bra villkor och polisen måste få bättre verktyg. Och långsiktigt är det förebyggande arbete med skola och socialtjänst.

Ministerbesök i Värnamo efter våldsvågen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet