Arkivbild Foto: TT

Veterinär får erinran efter felbedömning

Publicerad

En veterinär i Jönköpings län få en erinran från Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvårdsbeslut. Veterinären anses ha gjort en bristfällig undersökning.

Hunden kräktes och var orkeslös. Dess ägare anande oråd och besökte veterinären som utförde en undersökning på djuret. Efter att förhöjda vita blodkroppar hittades fick hunden behandling mot magkatarr och magsår och fick sedan återvända hem.

Men hundens tillstånd förbättrades inte och efter ytterligare några dagar uppsökte ägaren åter vård, den här gången hos en annan veterinär.

Fick opereras

Efter undersökning beslutades att hunden även skulle röntgas och då upptäcktes att den hade ett främmande föremål i tunntarmen. Hunden opererades och föremålet togs bort.

Ansvarsnämnden anser att veterinären vid det första besöket borde ha röntgat hunden eftersom den uppvisade symptom som är typiska efter att ha svalt ett föremål som fastnat. Veterinären får därför en disciplinpåföljd i form av en erinran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer