Hunderna på bilden är inte de som nämns i artikeln. Foto: TT

Missade valp vid kejsarsnitt – veterinär prickas

Publicerad

En veterinär får en erinran efter att ha missat en valp hos en dräktig tik i samband med att det gjordes ett kejsarsnitt på hunden.

Det är en kvinna i Tranås som anmält veterinären som är hemmahörande i Östergötland. Veterinären behandlade kvinnans tik eftersom den hade problem att föda fram sina valpar.

Två av valparna kom ut på ett naturligt sätt innan veterinären beslutade om kejsarsnitt. Då kunde ytterligare två valpar plockas ut och samtliga fyra valpar, som mådde bra, och tiken kunde åka hem igen.

Födde fram en valp

Tiken betedde sig inte normalt efter hemkomsten och fyra dygn senare födde hon fram en femte valp. Valpen var dock svag och dog.

Trots att veterinären varit säker på att det inte fanns någon ytterligare valp vid ingreppet väljer Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvårdsnämnd att ge hen en erinran då man anser att hundens matte, med hjälp av vittnen, har kunnat bevisa att ytterligare en valp föddes.

Nämnden skriver att veterinären ”inte utfört sina behandlingsåtgärder på ett korrekt sätt” och inte kan undgå disciplinpåföljd i form av en erinran för försummelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.