Någon timme innan skotten avlossades avvisades den misstänkte 29-åringen och hans sällskap. Foto: Ur polisens förundersökning

Misstänkt för Harrysskjutningen erkände i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Idag började rättegången mot de tre män som åtalats för bland annat försök till mord och grovt vapenbrott när en restaurang i centrala Jönköping besköts i slutet av februari.

När rättegången idag startade mot de tre män, 20, 22 och 29 år gamla, som åtalats för bland annat mordförsök och grovt vapenbrott, tog en av de åtalade på sig ansvaret och menade att de andra två varit ovetandes om hans planer.

– Det här var helt nya uppgifter för oss, säger 20-åringens försvarsadvokat, Peter Stjärna. Min klient pekades till en början ut som huvudmisstänkt. Det här blir ett helt nytt läge för oss.

Fick ledas ut ur rättssalen

De tre männen gav till en början ett samlat intryck, men efter en halvtimme fick 22-åringen ledas ut ur rättssalen för att samla sig. Han återkom efter en stund. Flera anhöriga fanns idag på plats i säkerhetssalen i Jönköpings tingsrätt, liksom flera målsägande, bland annat de två entrevärdar som befann sig bara meter ifrån skottets bana.

Automatiskt inspelade telefonsamtal

En av de åtalade hade automatisk inspelning av alla sina samtal som nu används som bevis. Foto: ur polisens förundersökning

Det var natten mot den 24 februari som någon sköt mot restaurang Harrys i centrala Jönköping. Åklagarna har idag presenterat hur sällskapet med den misstänkte skytten, 29-åringen, avvisades från restaurangen och hur han och de två medåtalade kom tillbaka i två bilar och avlossade ett skott.

Förutom övervakningsfilm från stället har åklagarna en omfattande bevisning, inte minst i form av inspelade telefonsamtal, då en av de åtalade hade en inspelningsfunktion i sin telefon och samtalen från natten fanns sparade.

Medger skadegörelse

Den man som misstänks ha avlossat skottet har under hela häktningstiden vägrat att svara på polisens frågor, men erkände vid rättegångens början idag att han hade hämtat en pistol och avlossat skott utan att de andra två vetat om det. Men han menar att han var övertygad om att lokalen var tom och att han gjort sig skyldig till skadegörelse.

Rättegången är planerad att pågå i sju dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.