Under onsdagen berättade mannen i Jönköpings tingsrätt om de minnesbilder han har från den 3 mars. Foto: illustratör Anna-Lena Lindqvist/TT

Misstänkt för Vetlandadådet ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks för sju mordförsök i Vetlanda ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det meddelade Eksjö tingsrätt idag.

På onsdagen hölls slutpläderingarna i rättegången mot mannen. Åklagarna begärde att 22-åringen skulle genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning. Det är en utredning som försöker ta reda på om han lider av ”en allvarlig psykisk störning”. Det är ett juridiskt begrepp och inte en medicinsk diagnos.

Under torsdagen meddelande tingsrätten i ett pressmeddelande att den anser att ”det har lagts fram övertygande bevisning om att gärningsmannen har begått de gärningar som åklagaren har påstått i målet”. Därför har rätten beslutat att en rättspsykiatrisk undersökning ska utföras.

Våldsdådet i Vetlanda

Kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk

22-åringen har tidigare genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning. Den visar att han kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk när knivdådet skedde.

– Det var som om hjärnan slutade fungera. Jag mådde väldigt dåligt psykiskt, sade 22-åringen själv när han vittnade i rätten igår.

I slutpläderingen i rättegången argumenterade åklagarna för att dådet skulle betecknas som sju mordförsök och att straffvärdet för handlingarna borde vara livstids fängelse.

Mannens försvarsadvokat Christian Berntö påpekade däremot att åtminstone ett av dåden snarare borde ses som grov misshandel och att straffvärdet motsvarar ett tidsbestämt fängelsestraff.

Inväntar undersökningen

Tingsrätten kommer nu att invänta utlåtande från Rättsmedicinalverket för att sedan fortsätta huvudförhandlingen. Undersökningen ska var klar senast den 1 juli. Skulle undersökningen visa att mannen lider av en allvarlig psykisk störning kan det bli aktuellt med rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse.

– Min klient är positivt inställ till vård. Han tycker själv att han behöver hjälp, säger Christian Berntö efter onsdagens förhandling.

I klippet berättar åklagaren Adam Rullman att han yrkar på livstids utvisning:

Rättspsykiatrisk undersökning

En större rättspsykiatrisk undersökning (RPU) görs för att ta reda på om en person, som av domstol har bedömts skyldig, hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks.

Utredningen görs av Rättsmedicinalverket. Den misstänkte undersöks av bland annat rättspsykiater, psykolog och omvårdnadspersonal genom samtal, observationer och tester. Undersökningen tar oftast fyra till sex veckor.

När utredningen är klar skickas ett utlåtande till domstolen. Resultatet av undersökningen kan ha avgörande betydelse för om personen döms till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

De flesta som utreds har någon form av psykisk sjukdom. Det är dock en hög tröskel till vad som bedöms som en allvarlig psykisk störning, vilket är ett juridiskt begrepp och ingen medicinsk diagnos. Domstolen är fri att döma till fängelse oavsett vad utlåtandet säger.

2019 genomfördes 573 rättspsykiatriska undersökningar. Av dessa bedömdes 59 procent ha en allvarlig psykisk störning vid gärningen.

Källa: Rättsmedicinalverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet