Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet skräder inte riksdagsledamoten Mats Green (M) sina ord om den väntade skattehöjningen för den som köper en ny husbil. Foto: Ebba Eriksson/SVT

Moderaterna kräver slopad extraskatt på husbilar: ”Helt orimligt”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny tolkning av lagen ska husbilar klassas som lastbilar när det kommer till fordonsskatt. Det får moderaterna att se rött och på tisdagen kallade man därför till en pressträff i Tenhult.

Om husbilar beskattas som lastbilar så innebär det en tredubblad skatt och moderaterna vill förändra den tolkningen.

– Det är helt orimligt. Det slår mot oss i länet som har en stor tillverkare, och mot campingnäringen, säger Mats Green (M) som är riksdagsledamot från Jönköping och ledamot i näringsutskottet.

Tillsammans med husbiltillverkaren Kabe bjöd moderaterna in till en pressträff i Tenhult utanför Jönköping. Vd Mikael Blomqvist tycker att husbilsägare skattas orättvist mycket.

– Det är fel att måla ut husbilar så negativt. Den är inte i huvudsak för person- och godstransport och körs inte alls lika mycket som till exempel en lastbil, säger han.

”En landsbygdsfråga”

Han tror att den ökade beskattningen kan ta död på marknaden för nya husbilar i Sverige. Och även ge negativa konsekvenser för samhället.

– Camping är mycket en landsbygdsfråga. Hur många kiosker längs med stränderna skulle till exempel överleva om inte campingplatserna överlever?

I klippet besvarar Mats Green frågan om risken att en slopad skattehöjning påverkar klimatsatsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.