Ann-Marie Nilsson säger att en privat aktör som ägare kommer att bli dyrare på lång sikt. Foto: Foto: SVT/Jönköpings kommun

Moderaternas privatförslag kring Rosenlundsbadet skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Efter förslag från moderaterna om privatisering av nya Rosenlundsbadet i Jönköping vill nu de styrande partierna i kommunen att man ska utgå från startplanen- att Rosenlundsbadet ska bekostas och drivas av kommunen.

– Det vore att bita sig själv i svansen, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

I september 2021 röstade kommunfullmäktige i Jönköping ja till ett nytt badhus. Men i april vände moderaterna i badhusfrågan och föreslog en privat aktör som bygg- och driftansvarig för de nya badhuset.

Nu är de styrande partierna i kommunen överens om att förslaget kommer att röstas ner då man vill utgå från det första beslutet. Den 21 juni genomförs omröstningen.

– Det är en jättestor investering och om moderaternas förslag skulle gå igenom, hade vi behövt börja om från början, säger Ann-Marie Nilsson.

Har blivit dyrare

När beslutet om ett nytt badhus klubbades igenom hade bygget beräknats till en kostnad på 884 miljoner. Men i början av året kom ett nytt besked om att priset gått upp till 1,1 miljarder kronor.

Enligt Joakim Dahlström (M), oppositionsråd i Jönköping är förslaget ett möjligt alternativ för att minska kostnaderna för kommunen.

– Genom en fast månadshyra av en privat ägare kan man kontrollera kostnaderna bättre, säger Joakim Dahlström.

Missar fler möjligheter 

Joakim Dahlström menar att ett kommunalt badhus kommer att kosta kommunen i framtiden. Med en privat aktör som ägare slipper man flera oväntade kostnader.

– Man kommer att missa andra roliga projekt då det kommer att bli dyrt, säger Joakim Dahlström.

I klippet nedan hör du hur han sa i april.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Joakim Dahlström (M), oppositionsråd Jönköping, vill att en privat aktör bygger nya Rosenlundsbadet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.