Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Joakim Dahlström (M), oppositionsråd Jönköping, vill att en privat aktör bygger nya Rosenlundsbadet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Ny vändning i badhusfrågan – M vill att privat aktör tar över

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vänder nu i badhusfrågan och föreslår i en debattartikel i Jönköpings-Posten att en privat aktör bygger och driver det nya badhuset i Jönköping istället för kommunen. Förslaget kommer efter att prislappen för det nya badet stigit till 1,1 miljarder kronor.

I klippet: hör varför moderaternas oppositionsråd Joakim Dahlström tycker det vore bättre om ett privat företag bygger nya badhuset i Jönköping.

Efter många turer klubbade kommunfullmäktige i Jönköping 2021 att ett nytt badhus ska byggas till en beräknad kostnad på 884 miljoner kronor. Men i början på 2023 kom bakslaget – badet beräknas bli dyrare och kosta 1,1 miljard kronor.

Kommunen ska få hyra

Moderaterna föreslår att en privat aktör får bygga och driva badet och att kommunen istället hyr in sig för simundervisning, friskvård och föreningsverksamhet.

– När kostnaden har stigit till 1,1 miljard kronor tycker jag att man måste titta på andra alternativ. Därför föreslår vi att en privat aktör får bygga, säger Joakim Dahlström (M), oppositionsråd Jönköping till SVT.

Eftersom kostnadstaket på 884 miljoner har överskridits är det sedan tidigare klart att frågan ska upp i kommunfullmäktige igen i maj eller juni. Vid ledningsutskottets möte i kommunen idag beslöts att Moderaternas förslag ska snabbutredas av förvaltningarna under en månad.

Men Mona Forsberg (S), kommunalråd för majoriteten, är kritisk till Moderaternas agerande och förslaget.

– Det som bekymrar mig är att det här nu kan dra ut på tiden ytterligare. Vi kan inte låta det här bli en ännu segare långbänk utan måste komma till skott. Dessutom tror jag att biljettpriset för den enskilde blir dyrare med ett sånt här upplägg, säger hon.

Det nya badhuset har tidigare beräknats stå klart tidigast 2028.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.