Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) berätta om hur kostnadsökningen för det nya badet i Jönköping ska hanteras. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Nya badet i Jönköping – en kvarts miljard dyrare

Publicerad

Det nya Rosenlundsbadet i Jönköping blir en kvarts miljard kronor dyrare än när det klubbades av fullmäktige 2021. Orsaken är kostnadsökningarna som skett inom byggsektorn. Prislappen nu hamnar på 1,13 miljarder kronor och byggstarten är försenad till 2025.

Kostnadsökningen på runt 20 procent innebär att kommunen nu gör ett omtag i frågan och att den på nytt ska upp för beslut i fullmäktige.

– Som det ser ut kommer frågan tas upp i fullmäktige i april, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande i samband med en presskonferens på måndagen där läget i badhusprojektet presenterades.

Då måste fullmäktige fatta beslut om att skjuta till mer pengar för projektet och om det finns delar som det går att spara in på. Vilka förändringar det kan handla om är enligt Ann-Marie Nilsson för tidigt att säga, det måste nu först undersökas och beredas av kommunens tjänstemän.

Försenat projekt

Planen var att det nya badhusbygget skulle ha kommit igång i år, men en överklagad arkitektupphandling har försenat bygget. Ärendet ligger nu hos kammarrätten och beslut där väntas någon gång i februari. Domen kan komma att påverka tidplanen ytterligare.

Men med de förutsättningar som kommunen nu känner till är planerad byggstart satt till att ske någon gång under 2025. Med en beräknad byggtid på tre år innebär det att badet tidigast skulle kunna stå klart 2028.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer