Flera anställda har fått symptom som huvudvärk, nästäppa, hosta och trötthet efter att ha vistats i lokalerna. Foto: SVT

Mögelproblem på vårdcentralen i Gnosjö – kan tvingas stänga lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentralen i Gnosjö har haft långvariga problem med fukt- och mögelskador, som orsakat symtom såsom hosta och snuva hos de anställda.

Om inte problemen åtgärdas kan lokalerna inte användas, menar Arbetsmiljöverket.

Det är Gnosjö kommun som förvaltat lokalerna sedan 2021 och upplåter dessa till vårdcentralen. Att det funnits fukt och mögelskador i delar av lokalerna har varit känt under lång tid, enligt Arbetsmiljöverket som har inspekterat inomhusklimatet i byggnaderna.

Trötthet och hosta

Personal har upplevt symtom av att vistas i lokalerna, bland annat om huvudvärk, nästäppa, hosta och trötthet. Efter att flera medarbetare undersöktes av läkare rekommenderades de att undvika att vistas i de delar av lokalerna där de upplever besvär.

Flera anställda ska även ha sagt upp sig för att de inte kunde vara på arbetsplatsen.

Riskerar vite

Enligt Arbetsmiljöverket har lokalerna renoverats flera gånger, men problemen finns kvar. Gnosjö kommun kan nu förbjudas att upplåta lokalerna till vårdcentralen – och riskerar nu vite på 250 000 kronor – om inte fukt- och mögelskadorna åtgärdats senast den 30 augusti.

Enligt kommunen finns en renoveringsplan för lokalerna som påbörjades i januari och ska vara klar i juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.