Foto: SVT

Mordet i Lekeryd: Åtalad man frias även i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten beslutade på torsdagen att fastställa domen mot den man som varit åtalad misstänkt för mordet i Lekeryd.

På torsdagsförmiddagen kom Göta Hovrätts dom efter mordet i Lekeryd. Och Hovrätten följer tingsrätten och friar den man i 50-årsåldern som stått åtalad misstänkt för mordet.

Mannen och ytterligare en åtalad frikändes i tingsrätten, men åklagaren lade i hovrätten fram ny bevisning mot mannen. Den nya bevisningen var ett inspelat telefonsamtal mellan två närstående till den åtalade. Åklagaren menar att innehållet i det samtalet kan tolkas som att den åtalade berättat för den ene att han mördat någon.

Lekerydsmordet

Men den nya bevisningen hjälpte alltså inte, hovrätten går på tingsrättens linje och friar mannen från mord.

Hovrätten skriver i sin dom att det finns ett betydande utrymme för rimlig tvivel kring om det var den åtalade mannen som sköt. Man anser även att den nya bevisningen i form av telefonsamtalet inte har tillräckligt högt bevisvärde eftersom det handlar om andrahandsuppgifter.

Krävde långt fängelsestraff

Enligt åtalet sköts mannen på nära håll med fem skott i huvudet. Polisen menade att mannen låg legat död i 10 dagar innan han hittades. Polisens tekniker hittade visserligen DNA från de misstänkta på revolvern, men polisen har inte kunnat slå fast vem som höll i vapnet när det avfyrades – någon av de båda männen, eller någon annan. men trots att åklagaren krävde långa fängelsestraff går båda männen alltså fria från mordåtalet.

Däremot dömdes 50-åringen i tingsrätten till ett och ett halvt års fängelse  för grovt vapenbrott, ett straff som inte överklagades till tingsrätten då mannen erkänt att han ägde vapnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lekerydsmordet

Mer i ämnet