Enligt åtalet ska företagaren ha strypts med ett rep som den misstänkte ska ha dragit runt mannens hals. Foto: SVT/polisens förundersökning

Mordmisstänkt berättade i rätten om hur hans chef miste livet

Uppdaterad
Publicerad

I dag hålls rättegång mot den man i 40-årsåldern som misstänks ha mördat sin chef. Offret, en man i 55-årsåldern, hittades död på Dumme mosse i Jönköping i april. Sedan tidigare har den misstänkte erkänt och det gjorde han även idag när huvudförhandlingen inleddes.

Under förmiddagen höll åklagaren sin sakframställan och beskrev att det fanns en konflikt om pengar mellan den misstänkte och offret, som var hans chef.

Efter lunch började förhör med den misstänkte. Han berättade då att han mådde psykiskt dåligt på grund av pressen från företaget. Han sa att han hade ångestattacker och att han sökte hjälp av sjukvården. Han fortsatte gråtande att berätta att han inte skött sitt jobb och kört sin ekonomi i botten.

Ströp med snöre

När han sedan fick frågor om vad som hände den aktuella dagen för det misstänkta mordet berättade han om mötet med sin chef på Dumme mosse och om hur de kommit i bråk med varandra. Han berättade också om hur han tagit en träregel som låg på marken och slagit mot sin chefs huvud. Han beskrev sedan hur han trodde att chefen skulle ta fram något för att ha ihjäl honom, en jaktkniv eller vapen. Han tog då en snörstump som faller ut från bilen och tog det runt halsen på honom och och höll till han inte andas. Han fortsatte sedan berätta hur han försökte dölja kroppen med grenar, åkte tillbaka till jobbet och fortsatte jobba som vanligt resten av dagen.

Åklagaren om bevisen

Den misstänkte mannen i 40-årsåldern är åtalad för mord och skadegörelse, då han även ska ha eldat upp offrets företagsbil. Genom sin advokat erkände han alltså båda brotten i Jönköpings tingsrätt under onsdagen.

Under förmiddagen lade åklagaren också fram bevisning i form bland annat mobiltelefoner, övervakningsbilder, vittnen, obduktionsrapport samt kläder som gärningsmannen hade på sig.

Förhandlingen väntas pågå i två dagar med avslutning på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.