Enligt åtalet ska företagaren ha strypts med ett rep som den misstänkte ska ha dragit runt mannens hals. Foto: SVT/polisens förundersökning

Åtal mot mannen som misstänks ha dödat kollega

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 40-årsåldern som misstänks ha dödat sin chef, en man i 55-årsåldern, åtalades idag för mord. Enligt stämningsansökan har han dragit ett rep runt offrets hals. Offret dog av kvävning men hade också allvarliga skador på kroppen. Enligt åklagaren fanns det en konflikt om pengar mellan de båda männen.

Det var den 21 april som en man från Jönköping anmäldes försvunnen av anhöriga. Han hittades dagen efter i ett skogsområde på Dumme Mosse, strax utanför Jönköping. Samtidigt hittades mannens eldhärjade bil vid Domsand mellan Bankeryd och Habo.

Enligt stämningsansökan vidgår den åtalade händelseförloppet. Han ska ha slagit med upprepade slag mot offrets huvud och kropp. Han ska sedan ha tänt eld på en bil, som tillhörde företaget som offret var vd för, för att försöka dölja brottet.

Mord Dumme Mosse Jönköping

Enligt åklagaren fanns det en konflikt om pengar mellan den misstänkte och offret, som var hans chef. De båda ska ha kommit i bråk med varandra under en promenad vid Dumme mosse.

Berättade i förhör

Där ska den nu åtalade ha misshandlat och strypt mannen till döds. Kort efter att den döde mannen hittats hålls ett första förhör med den nu åtalade. Han hämtades sedan på natten mot fredagen den 23 april. Redan innan har han då insett att han kommer att misstänkas. Bland annat ringer och skriver han aktivt till offrets fru och till offret själv. 

Från förundersökningsprotokollet: ”Hur tänker du när du aktivt skriver sms till Y som du vet inte kan svara?

– Jag vet inte, sjuk i huvudet. På något ätt intalar man sig att man inte vill förknippas med det som har hänt, det är så sjukt.”

I senare förhör konfronteras han med uppgifter om att offret fortfarande levde när han lämnade honom.

I förundersökningen står att ”X blir tyst och ledsen. Han säger att det är fruktansvärt, och att hela händelsen är fruktansvärd.” ”X blir åter tyst men säger efter en stund att han uppfattade något, att han andades tungt och att han hörde någon form av ljud från honom.”

Tidigare ostraffad

Mannen i 40-årsåldern, som snabbt anhölls och senare häktades på sannolika skäl misstänkt för mord, hade en affärsmässig relation till offret. Han är tidigare ostraffad. Han har genomgått en så kallad paragraf 7-undersökning, som visade att han inte led av en psykisk störning vid tidpunkten för brottet eller vid undersökningen.

Polisen fick tidigt tips om den nu åtalade mannen, då en kollega tyckte att han uppträtt konstigt på jobbet dagen efter försvinnandet. Även andra vittnen tipsar polisen om att mannen uppträtt nervöst och att han lånat en kollegas bil vid tidpunkten för bilbranden och sin frus bil senare på dagen. Under dagen då företagaren hittas befinner sig den åtalade både i närheten av den platsen och vid offrets bostad. 

Rättegången hålls  i Jönköpings tingrätt 18-20 augusti.

I klippet nedan kan du se SVT:s reporter på plats efter att den döde mannen hittats vid Dumme mosse i april

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord Dumme Mosse Jönköping

Mer i ämnet