Under fredagen meddelade tingsrätten sin dom gällande mordet på Dumme mosse. Foto: SVT

Långt fängelsestraff för mordet på Dumme mosse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern döms av Jönköpings tingsrätt till 16 års fängelse för mordet på Dumme mosse i Jönköping i våras.

Mannen i 40-årsåldern åtalades misstänkt för att ha mördat sin chef vid Dumme mosse utanför Jönköping den 21 april i år. Bakgrunden ska enligt åklagaren ha varit en konflikt gällande pengar.

Döms att betala skadestånd

Enligt tingsrättens dom så har det inte kommit fram vad mannen har haft för motiv, trots det anser rätten att det är bevisat att mannen agerat med uppsåt.

Mord Dumme Mosse Jönköping

– Det finns omständigheter som tyder på att den tilltalade hade planerat att beröva målsäganden livet men det finns också andra omständigheter som tyder på motsatsen. Sammantaget anser inte tingsrätten att det är visat att gärningen varit så planerad att det ska beaktas vid påföljdsbestämningen, säger rådmannen Amanda Rörby i ett pressmeddelande.

Mannen döms också att betala skadestånd på drygt 500 000 kronor till den målsägandes anhöriga, samt till ett försäkringsbolag.

Yrkade på långt fängelsestraff

När rättegången avslutades i tingsrätten yrkade åklagaren Lisa Hedberg på att mannen skulle dömas till minst 18 års fängelse för mord. Hon hävdade då att våldet varit omfattande och att mannen i 40-årsåldern angripit sin chef, en man i 55-årsåldern, bakifrån helt oprovocerat.

Mannens advokat, Fredrik Lager, ville vid rättegångens avslutning se att tingsrätten tillämpar den lägre delen av straffskalan eftersom han menade att gärningen inte var planerad.

– Jag är besviken på att det inte blev ett lägre straff. Jag ska diskutera med min klient om vi ska överklaga domen eller inte. Det jag kan konstatera är att de inte gått på de förmildrade omständigheterna som vi ville, säger försvarsadvokaten Fredrik Lager.

Mannen som tidigare är ostraffad har genomgått en så kallad paragraf sju-undersökning, men enligt den har mannen inte bedömts lida av någon allvarlig psykisk störning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord Dumme Mosse Jönköping

Mer i ämnet