• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Enligt Henrik Jansson(M) är det ännu för tidigt att säga om kommunen ska överklaga beslutet eller inte. Foto: SVT

Mullsjös köp av Kärleksudden ogiltigt

Uppdaterad
Publicerad

När Mullsjö kommun beslutade att köpa området Kärleksudden gick de med på ett oskäligt högt pris. Därför upphävs nu beslutet.

Det var i september förra året som kommunfullmäktige i Mullsjö beslutade att köpa marken på Kärleksudden för 14 miljoner kronor. Beslutet ifrågasattes av bland annat företrädare för Mullsjö Framtid, som menade att det överenskomna priset var oskäligt högt, och de överklagade beslutet till Förvaltningsrätten. Enligt en värdering som Mullsjö Framtid lät göra så värderades marken bara till 6,8 miljoner, och kommunen hade med andra ord gått med på att betala mer än det dubbla marknadsvärdet.

Mullsjö kommun å sin sida försvarade priset, bland annat med att Kärleksudden är ett attraktivt område som ligger centralt i Mullsjö, precis intill Mullsjön.

Bryter mot kommunallagen

Nu har ärendet avgjort i Förvaltningsrätten och domstolen väljer att gå på de klagandes linje. Enligt deras bedömning så kan köpet ses som ett riktad stöd till en enskild näringsidkare, och bryter därmed mot kommunallagen:

”Den avtalade köpeskillingen överstiger markområdets marknadsvärde i så stor utsträckning att den måste anses utgöra individuellt riktat stöd till en enskild näringsidkare. Det har inte framkommit några sådana synnerliga skäl som krävs för att den typen av stöd ska kunna godtas.”

Dåligt förberett

Domstolen konstaterar också att det fanns brister i kommunens beredning av köpet:

”Även om kommunen tidigare genomfört flera fastighetsförvärv, framstår det som att man inte tidigare hade köpt några fastigheter av nu aktuell typ och storlek. Trots det lät kommunen inte genomföra någon extern värdering. Det är inte säkert att resultatet av förhandlingarna hade blivit detsamma om kommunen haft ett bättre underlag. Enbart det faktum att en säljare vägrar att sälja en fastighet för ett marknadsmässigt pris medför inte heller att det blir tillåtet för en kommun att köpa fastigheten för ett betydligt högre pris.”

Ska diskuteras

Förvaltningsrätten är däremot inte helt enig i sin bedömning, utan en av rättens tre ledamöter ansåg att köpet var skäligt. Nu kommer ärendet att tas upp för diskussion bland Mullsjöpolitikerna igen. Ett alternativ är att köpet helt enkelt uteblir, men i och med att att rätten inte är helt enig kan det finnas skäl för kommunen att överklaga beslutet till högre instans, enligt kommunalrådet Henrik Jansson(M):

–Vi får se hur vi kommer gå vidare med det här nu, om vi ska överklaga beslutet eller inte. Det måste vi ta en diskussion om, säger Henrik Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.