Från vänster: Johan Arvidsson, fritidschef, Adam Petersson, Värnamo Atletklubb och projektledare, Olle Sahlberg, Värnamo Frisksportklubb, Kjell Ahnstedt, Wärnamo Sportklubb och Tommie Rosen, vd, Cartago Industrifastigheter och som äger lokalerna. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Multiträningshall till Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Tre idrottsföreningar – Värnamo Frisksportklubb, Wärnamo Sportklubb och Värnamo Atletklubb – vill samla sina respektive idrotter under samma tak. På så sätt kan det bli bland annat parkour, akrobatik, friidrott, cheerleading och tyngdlyftning i en anläggning.

Sajos gamla monteringshall kan förvandlas till en multiträningshall i Värnamo. Lokalerna är 2000 kvadratmeter till ytan och åtta meter på höjden och här kan komma att inrymma aktiviteter som klättervägg, parkour, hinderbana, friidrott, akrobatik, cheerleading och tyngdlyftning.

Sparar tid

De tre föreningarna som gått samman i det här projektet menar att de nya lokalerna skulle ge mer tid och utrymme för medlemmarna.

— Nu ägnar vi en timme åt att plocka fram alla redskap inför akrobatikträningen. I den här hallen kommer allt att kunna stå framme och ledarna kan istället ägna sin tid åt ungdomarna, säger Olle Sahlberg, som är från Värnamo Frisksportklubb där man bland annat tränar trampolin, cheerleading och cirkus.

Öppen jämt

Idrottsanläggningen kommer dessutom att vara öppen dygnet runt och vara tillgänglig för alla föreningsmedlemmar som har köpt ett passerkort.

Hallen beräknas att kosta 3,9 miljoner men än så länge är finansieringen inte helt klar. Föreningarnas intäkter kommer att användas och dessutom ska bidrag från olika stiftelser sökas. Dessutom har kommunen lovat att gå in och betala för en del av driften.

— Vi tycker att det här är ett jätteintressant projekt. Helt i linje med kommunens strävan att erbjuda en aktiv fritid och stärkt folkhälsa. Det är också en satsning som görs på individuella idrotter och idrotter som många tjejer och kvinnor tränar, vilket är en bidragande faktor, säger Johan Arvidsson, som är fritidschef i Värnamo kommun.

Fler medlemmar

För tillfället har föreningarna 437 medlemmar men de tror att kan fördubblas när nya hallen är färdigställd.

— Det här skulle betyda hur mycket som helst. Friidrotten tappar oerhört många ungdomar under vintertid för att de inte kan träna sin idrott. När de börjar på våren igen har de nästan blivit sämre. Men med en sådan här hall kan de träna även under vintern och behålla motivationen, säger Adam Petersson som är projektledare och engagerad i Wärnamo Sportklubb och Värnamo Atletklubb.

Om politikerna säger ja till projektet och finansieringen faller på plats kan multiidrottsanläggningen stå klar i juli 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.