Foto: SVT/arkiv

Mycket hög risk för gräs- eller skogsbrand

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande väldigt torrt i skog och mark och risken för bränder är stor till extremt stor. Men något eldningsförbud råder inte i Jönköpings län eftersom det väntas nederbörd kommande vecka.

Flera kommuner i södra Sverige har infört eldningsförbud den kommande helgen, men eftersom det

Över Jönköpings län råder det under helgen hög risk för brand i skog och mark. Foto: SMHI

ska  komma in regn i början på nästa vecka har Länsstyrelsen i Jönköpings län beslutat att avvakta.

Dock vill man uppmana allmänheten till försiktighet då det är hög risk för bränder både i skog och mark.

Länets räddningstjänster höjer beredskapsnivån och uppmanar alla till extra försiktighet i skog och mark. Öppen eld, fyrverkerier eller gnistbildande verksamhet bör så långt det går undvikas.

Brandflyg övervakar

-  Vi har förberett oss på att hantera helgens ökade brandrisk men hoppas på att inte behöva genomföra våra planer, säger Johan Nilsson, Räddningschef i beredskap för Jönköpings län. Vi kommer att införa flygningar med skogsbrandsflyget för att öka möjligheterna att upptäcka brand i ett tidigt skede.

Brandflyget har från och med fredagen den 28 juni börjat flyga med normal styrka. Det vill säga att man går upp två gånger per dag och söker efter tecken på brand i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.