I klippet hör du Carl Sterwin berätta vilka patientgrupper som drabbas av de uppskjutna operationerna på käkkirurgiska kliniken. Foto: SVT/Johannes Tolf

Narkosbrist skjuter upp operationer på käkkirurgen

Publicerad

Det finns en vårdskuld inom Folktandvården sedan en del avancerade tand- och käkoperationer fått skjutas på framtiden. Ingreppen kräver narkos, något som blivit en bristvara i takt med att covidvården behöver resursen.

På käkkirurgiska kliniken, som ligger på Ryhovs sjukhusområde i Jönköping, genomförs Folktandvårdens avancerade ingrepp.

Delar narkosresursen

Här behandlas bland annat patienter som kommer akut till sjukhuset med tand- och käkskador, infektioner, smärta eller sjukdomar i munnen, käkarna eller ansiktet, tumörer och medfödda missbildningar.

Corona Jönköping

– Vi har i olika grad fått indragen tillgång till narkostider, säger Carl Sterwin, verksamhetschef på käkkirurgiska kliniken.

Han berättar att kliniken delar narkosresursen med de andra avdelningarna på länssjukhuset och att vissa operationer har fått skjutas på framtiden nu under pandemin till följd av bristen.

I klippet hör du Carl Sterwin berätta vilka patientgrupper som drabbas av de uppskjutna operationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet