Full koncentration råder i en av salarna på Högskolan i Jönköping. Foto: Linda Mathillas / SVT

Närmare 1 700 länsbor skriver högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 49 000 personer i landet är anmälda till höstens högskoleprov men exakt hur många som skriver är oklart. Klockan 8.10 på söndagen gick startskottet på flera orter i Sverige.

I Jönköpings län är 1 690 personer anmälda vilket är något färre än i våras.

– Det är alltid något färre skrivande på hösten än på våren. Ungefär 200 färre nu, säger Siv Sjöström, en av de ansvariga för högskoleprovet i Jönköpings län.

I Jönköpings län gnuggas just nu geniknölarna på skolor i Jönköping, Värnamo, Gislaved, Eksjö, Nässjö, Tranås och Vetlanda. Provet pågår fram till klockan halv fem på eftermiddagen.

Färre anmälda

Sedan 2016 märks en något vikande trend när det gäller antalet anmälda. Totalt i Sverige har 49 284 personer anmält sig. Det är 6 457 personer färre jämfört med hösten 2017 och Jönköpings län följer den nationella kurvan. Närmare 80 procent av de anmälda är 24 år eller yngre.

Förklaringen till att färre skriver högskoleprovet beror främst på den högkonjunktur som råder, enligt UHR, Universitets- och högskolerådet.

– Många unga väljer bort att fortsätta med studier direkt efter gymnasiet när det är ganska lätt att få jobb, säger Karin Röding, UHR:s generaldirektör.

– En tidigare delförklaring till tappet i anmälningar var att ungdomskullarna minskade, men så är det inte längre, fortsätter hon.

Utanför Jönköpings Universitet träffar vi några av de elever som skriver provet idag.

– Det är ganska höga antagningspoäng så då är det ju bra att ha både högskoleprovet och betygen att komma in på, så är det större chans, säger Linnéa Burgstaler, som skriver provet för första gången.

– Det har fungerat bra tycker jag. Man ska ju hinna med det mesta. Det är väl det som är det svåraste tycker jag, säger Filip Freding.

Full koncentration råder i en av salarna på Högskolan i Jönköping. Foto: Linda Mathillas / SVT

Fusk allt vanligare

Ett hundratal personer har avslöjats som fuskare under de senaste åren. Efter en skärpning av reglerna är alla former av fusk numera straffbart. Universitets- och högskolerådet kan stänga av den som använder otillåtna hjälpmedel i upp till två år. Något som uppskattas av de länsbor vi träffar idag.

Fusk har ju blivit vanligare de senaste åren, hur ser ni på det?

– Det är ju självklart fel. Jag tycker provledarna ska granska ännu hårdare för fusk förstör ju för alla andra också, säger Filip Freding.

– Det är ju orättvist kan jag tycka. Jag hade aldrig vågat fuska själv. Det är ju inte värt att riskera att bli avstängd, säger Linnéa Burgstaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.