Nässjö Bandys damlag avvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Nässjö IF tvingas till kraftiga nedskärningar. Nu föreslår styrelsen bland annat att all damverksamhet läggs ner.

– Det känns väldigt tråkigt. Det betyder slutet för min bandykarriär, säger lagkaptenen Sara Levén.

Nässjö IF befinner sig i ett kärvt ekonomiskt läge. Förlorade sponsorintäkter och utebliven publik har gjort att klubben gick back med 440 000 kr förra säsongen. För att få rätsida på ekonomin föreslår därför klubbledningen en rad åtgärder som går ut på att skära ner på verksamheten och minska utgifterna.

– Det är en mörk dag för dambandyn. Det här är oerhört sorgligt, säger Christer Gustafsson som är lagledare för damlaget.

–Det har inte varit ett lätt beslut att komma fram till, och jag tror ju inte det är många som kommer hurra för oss, säger Nils Carlsson, styrelseordförande i Nässjö IF.

Enligt Nils Carlsson har klubben dragits med röda siffror under flera års tid, och åtgärderna nu är en konsekvens av att man inte lyckas komma till rätta med ekonomin. Besparingarna kommer kännas på både dam- och herrsidan, och hårdast slår det mot damerna:

–Det handlar om att välja mellan pest elller kolera, men i slutänden handlar det om långsiktig ekonomisk överlevnad, och att kunna ha kvar ungdomsbandyn för de minsta, säger Nils Carlsson.

Damverksamheten avvecklas

Såväl damernas A-lag som F17-laget kommer läggas ner helt och hållet. Trots att spelarna inte får någon ersättning så ligger damlagets kostnader på runt 200 000 kr om året, och de har för låga publikintäkter för att ge något ekonomiskt tillskott till föreningen, menar styrelsen.

F17-laget, som varit mycket framgångsrikt de senaste åren, med två SM-vinster i bagaget, har svårt att hitta tillräckligt många spelare för att fylla truppen, och därför ställer klubben inte upp med något lag nästa säsong.

Spelarnas löner sänks

Men de största kostnaderna finns hos herrarnas A-lag, och det är framförallt spelar- och tränarlöner som kostar. Styrelsen vill därför teckna nya avtal där spelarna får 25% mindre i lön. I nuläget har klubben tre juniorlag på herrsidan, P20, P18 Elit och P18 Bredd, men klubbens inriktning är att ett av dessa avvecklas.

Att Nässjö IF skär ner kommer även slå mot bandygymnasiet i Nässjö, eftersom en stor del av klubbens spelare är just bandyelever från gymnasiet. I dagsläget stöttar gymnasiet klubben med 20 000 kr per år till lagens resekostnader, och enligt Nils Carlsson har klubben försökt få gymnasiet och Nässjö kommun att bidra med mer pengar.

– Vi tycker att de kan stötta oss mer, men där har vi fått nej, säger han.

SVT Nyheter Jönköping har talat med flera spelare i damernas A-lag och alla är besvikna över beskedet.

– Det är ingen munter stämning, säger Sara Levén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer