Länsstyrelsen vill låta verksamheter hinna anpassa sig till pandemilagen innan kontroller utförs. Foto: SVT

Nästa vecka börjar länsstyrelsen kontrollera att pandemilagen efterföljs

Uppdaterad
Publicerad

En vecka efter att pandemilagen har trätt i kraft kommer länsstyrelsen i Jönköping att börja kontrollera verksamheter. Under veckan har myndigheten arbetat för att anpassa sig till uppdraget.

Den nya pandemilagen innebär att regeringen har möjlighet att stänga vissa verksamheter och att de som bryter mot förbuden kan tvingas till böter. I och med lagen har länsstyrelsen i Jönköping fått ställa om.

– Vi jobbar så snabbt vi bara kan, målet är att nästa vecka vara ute och göra kontroller, säger Johanna Hänninen, tillsynschef.

Corona Jönköping

Varför har ni inte börjat kontrollera att trängsel inte förekommer tidigare?

– Det finns två delar, det ena är att vi haft kort om tid, vi vill självklart veta vad vi gör när vi är ute och kontrollerar. Den andra delen är att vi länsstyrelser mellan bestämt att vi ska låta verksamheter få saker på plats innan vi börjar kontrollera dem, säger Johanna Hänninen.

Regeringen har tidigare uttalat att huvudsyftet med lagen inte är att stänga ner butiker, gym eller andra verksamheter, utan att reglerna ska förhindra trängsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet