Det finns en del frågor kring viruset, men inget motstånd i Habo, säger skolsköterskan Linnea Dalteg. Hör henne berätta i klippet. Foto: SVT

Nästan alla pojkar i Habo vaccineras mot HPV

Publicerad

HPV-vaccinet har ingått i det allmänna vaccinationsprogrammet sedan 2010, men det har endast varit flickor som vaccinerats. Från och med höstterminen 2020 omfattas även pojkarna.

– I Habo kommun är det endast föräldrar till tre pojkar som tackat nej, säger skolsköterskan Linnea Dalteg.

Humant papillomvirus är en typ av vårtvirus som sprids via hud- eller slemhinnekontakt. Det förkortas HPV och omfattar över 200 virustyper. HPV är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. Ofta läker infektionen ut av sig självt, men årligen drabbas omkring 800 kvinnor och 300 män av någon form av cancer som orsakats av HPV. Vanligaste formen är livmoderhalscancer, men HPV kan även orsaka cancer i könsorganen och svalget.

– Man har ju sett i de länder som har vaccinerat mot HPV i många år att man mer eller mindre har vaccinerat bort flera typer av cancer, säger Linnea Dalteg.

Litet motstånd mot vaccin

Det har allt oftare rapporterats om ett ökat motstånd mot olika typer av vaccin till barn, men det är inget som märks av i Habo.

– Föräldrar hör ju av sig med frågor, men något motstånd kan jag inte säga att jag har mött här.

Och bland de knappt 180 elever i årskurs fem i Habo kommun som erbjuds vaccination mot HPV är det endast i en handfull fall där föräldrarna har tackat nej. Skulle de ångra sig så kommer chansen ändå finnas kvar.

– Om det är någon som tackar nej kommer vi att erbjuda det igen senare under elevens skolgång, säger Linnea Dalteg.

90 procents skydd

Varje år drabbas cirka 550 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer och cirka 150 dör i sjukdomen. Sett över hela världen dör över 250 000 kvinnor i livmoderhalscancer varje år.

Enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten ger HPV-vaccin över 90 procents skydd mot de HPV-typer som vaccinet innehåller. Sett över hela riket så har det de senaste åren varit runt 80 procent av flickorna som har fått HPV-vaccinet, något under målet på 90 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.