Foto: SVT / Emil Hammarström

Så tycker bilisterna om den nationella poliskontrollveckan

Publicerad

Under veckan har polisen koll på vägarna i form av extrainsatta kontroller med fokus på alkohol och droger för att öka säkerheten i trafiken.

Denna veckan har det pågått en nationell vecka med poliskontroller runt om i hela landet med fokus på just alkohol och droger.

– När vi genomför de här kontrollerna kollar vi på all brottslighet på vägen och tar in folk som kör för fort eller saknar nummerplåtar men vårt huvudfokus hela veckan har varit alkohol och droger, säger Tommy Elgh, nykterchef på polisen i Jönköping.

1 på 500

Under torsdagmorgonen fick ungefär 400 bilister genomföra en nykterhetskontroll i centrala Jönköping, varav två hade för hög promillehalt i kroppen.

Dagen innan var det 170 andra bilister som testades, men ingen åkte fast. Ungefär en på 500 bilister klarar inte av en nykterhetskontroll enligt polisen på plats i Västra Jära.

Det var den andra kontrollen under torsdagsförmiddagen för denna grupp som bestod av både poliser och bilinspektörer.

Bilister positiva

De flesta bilister man stöter på är positivt inställda till regelbundna kontroller längs vägarna då det bidrar till att man känner sig säkrare i trafiken.

– Jag tycker det är jättebra, det ska inte finnas några i trafiken som inte ska vara där, säger Anton Karlsson som precis genomfört ett nykterhetstest och får köra vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.