Nationellt upprop kräver riktlinjer

Uppdaterad
Publicerad

Forskning visar att mer än hälften av de mammor vars barn dött i magen har känt minskade fosterrörelser.

2 500 personer har skrivit på ett upprop på Facebook som kräver att vården inför nationella riktlinjer kring fosterrörelser, som till exempel kan innebära information till blivande mammor om hur de lär sig att hitta ett mönster i sitt fosters rörelser, och kan räkna dem.

Men riktlinjerna kan också handla om vilka undersökningar som ska göras på den kvinna som söker vård för att rörelserna har minskat. Uppropet har skickats till både socialminister Göran Hägglund och Socialstyrelsen.

Fosterrörelser

Erika Jakobsson är en av de mammor som drabbats. Hennes barn dog i magen, och hon hade känt av minskade fosterrörelser.

– Jag tror att man måste prata mycket mer om det här, det är många som inte vet om att de ska tänka på fosterrörelserna, säger hon.

Socialstyrelsen är positiv

Socialstyrelsens utredare på området, Andor Wagner, gick i förra veckan ut med att han är positiv till riktlinjer.

– Om det finns 450 barn om året som dör i mammas mage, och ett antal skulle gå att rädda, bara det är värt en insats, säger han.

Stora skillnader i landet

Barnmorskeförbundet har tagit in information från alla barnmorskekliniker i landet och kommit fram till att råden man ger till gravida kvinnor varierar stort i landet, och även inom samma landsting, som till exempel i Stockholm.

– Forskning finns, men den är inte så entydig. Det finns förmodligen ett antal orsaker till att barn dör i livmodern. Men forskningen visar att minskad fosterrörlighet kan vara tecken på att något är fel, säger Andor Wagner.

Innan riktlinjerna är färdiga kan det ta mellan två till fem år.

– Det beror på hur komplicerat det är och hur svårt det är att få någon slags samsyn. Men ett möte jag var på visar att experterna, det vill säga barnmorskorna och läkarna, är ganska eniga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fosterrörelser

Mer i ämnet