Foto: Simon Fredling Jack/SVT.

Jönköpings nedstängning kan gett effekt – lugnare påsk än förväntat

Uppdaterad
Publicerad

Påsken i Jönköping har varit ovanligt lugn och polisen har inte fått några larm om bilträffar eller folksamlingar. Det kan vara en effekt av att kommunen som en av de första i Sverige valde att stängde ner vissa allmänna platser med hjälp av pandemilagen.

Nedstängningen har riktats mot flera parkeringsplatser med bakgrund att påsken traditionellt lockar många bilintresserade till kommunen.

Och åtgärden har till synes uppnått sitt syfte hos kommuninvånarna med en ökad respekt för de regler som gäller, enligt räddningschefen Göran Melin.

– Jag tycker det finns goda skäl att tro att vistelseförbudet har haft en förebyggande effekt, jag tror det här var ett tydligt ”statement” för samhället att det inte är okej att samlas i stora grupper, säger han.

Blev först att tillämpa pandemilagen

Jönköpings kommun är bland de första i Sverige med den här tillämpningen av pandemilagen. Nu hoppas kommunen att det blir möjligt att återgå till ett vanligt påskfirande nästa år.

– Vi hoppas ju nu att när pandemin är över att vi fortsätter med våra fantastiska motormässor. Vi brukar ju vara femtio till sjuttiotusen människor som besöker Jönköping under påsk, säger Göran Melin.

Se räddningschefen och SVT:s reporter berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.